![](/media/lib/145/n-koty-cef089f4d0aff8fa6442847052b46cb3.jpg)
Kocia przyczyna śmierci
5 lutego 2013, 09:18Ze studium opublikowanego w Nature Communications dowiadujemy się, że koty są prawdopodobnie największym zagrożeniem sprowadzonym przez człowieka na amerykańskie ptaki i małe ssaki. Ich obecność jest groźniejsza dla tych zwierząt niż utrata habitatów, chemia wykorzystywana w rolnictwie czy myśliwstwo.
![](/media/lib/98/n-mleko-6c4347fd3db42e085e73c130fd1e4316.jpg)
Mleko lepsze od śmietany
4 lutego 2013, 11:03Naukowcy z Institute of Aging Research (IFAR) z Hebrew SeniorLife odkryli, że spożywanie produktów mlecznych - szczególnie mleka i jogurtu - jest związane z wyższą gęstością kości bioder, ale już nie kręgosłupa. Z kolei spożywanie śmietany może być powiązane ze spadkiem gęstości kości
Wiedzą, jak lit wpływa na plazmę
1 lutego 2013, 11:40Międzynarodowy zespół ekspertów z USA, Japonii i Francji kierowany przez Predraga S. Kristica z Joint Institute for Computational Sciences i Jeana Paula Allaina z Purdue University odpowiedział na jedno z zasadniczych pytań, z jakimi zmagają się naukowcy pracujący nad fuzją jądrową. Uczeni dowiedzieli się, w jaki sposób zachowanie plazm jest kontrolowane przez ultracienką powłokę litu, którą pokryte są grafitowe wykładziny wnętrza urządzeń do magnetyczne fuzji jądrowej
![](/media/lib/148/n-warzywa-b630006951d9cec392cb0e2e4807f98a.jpg)
Wegetarianie rzadziej chorują i umierają na serce
31 stycznia 2013, 18:31Ryzyko hospitalizacji lub śmierci z powodu chorób serca jest u wegetarian o 32% niższe niż u osób jadających mięso i ryby.
![](/media/lib/148/n-uscisk-d44039ce444f53491f1c476b82484d0f.jpg)
Nikt nie zrozumie lepiej od kobiety w średnim wieku...
31 stycznia 2013, 13:49Kobiety w wieku pięćdziesięciu kilku-sześćdziesięciu kilku lat są bardziej empatyczne od swoich rówieśników oraz od młodszych i starszych osób. Zespół prof. Sary Konrath z University of Michigan analizował przypadki ponad 75 tys. dorosłych.
![](/media/lib/94/n-1190802529_616172-eed6fd8ed5b143af340299c9cd4370d3.jpeg)
Późne jedzenie może sabotować utratę wagi
30 stycznia 2013, 07:29W 5-miesięcznym studium kobiety, które regularnie jadały obiad przed 3 po południu, schudły bardziej od pań decydujących się na główny posiłek dnia o późniejszej porze. Działo się tak, mimo że obie grupy spożywały łącznie tyle samo kalorii, nie różniły się też pod względem ilości ruchu, poziomu hormonów wpływających na apetyt oraz długości snu.
![](/media/lib/89/n-cyberatak-c342547d79618b4bcccabd2c53cefc66.jpg)
USA budują cyberarmię
29 stycznia 2013, 19:09Pentagon chce kilkukrotnie zwiększyć liczbę osób zatrudnionych w Cyber Command. US Cyber Command (USCYBERCOM) to jednostka Pentagonu, na której czele stoi dyrektor Narodowej Agencji Bezpieczeństwa (NSA) generał Keith Alexander. Przed kilkoma miesiącami informowaliśmy, że Alexander pojawił się na konferencji DefCon i zachęcał zgromadzonych tam hakerów do pracy dla NSA. Być może miało to związek z planowaną rozbudową Cyber Command.
![Anatomia mózgu](/media/lib/148/n-anatomia-mozg-0525d8c14f0cb3c6345b2269683771de.jpg)
DSM-5 już w maju
28 stycznia 2013, 19:37Po ponad 11 latach pracy Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne (APA) opublikuje kolejną wersję "biblii" psychiatrii - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. DSM to podręcznik zaburzeń psychicznych, zawierający kryteria diagnostyczne pozwalające na ich zidentyfikowanie
![](/media/lib/147/n-anglia-0887e1db0a6438a6810ff0935dfcba45.jpg)
Współczesna angielszczyzna to język skandynawski?
28 stycznia 2013, 11:56Język angielski nie zapożyczył słów z języków skandynawskich. Sam bowiem jest językiem skandynawskim. Tak przynajmniej twierdzą profesor lingwistyki Jan Terje Faarlund z Uniwersytetu w Oslo oraz profesor Joseph Emmonds z Uniwersytetu Palackiego w Ołomuńcu
![](/media/lib/147/n-oliwki-3cb4c34e2de98aff5a9564589ec6a033.jpg)
Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?
28 stycznia 2013, 11:43Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.